Naeencampagne met vernieuwingenzoalsRekening14 en de Factchecker, nahetsucces van hetradio1Kiescafé en HetBeloofde land op één– het best bekekenverkiezingsprogramma op televisie - bereidtVRTNieuwszichvoor op verkiezingszondag. Vooralleverkiezingsinformatiekan de Vlamingmultimediaalterechtbij de VRT.
Naeencampagne met vernieuwingenzoalsRekening14 en de Factchecker, nahetsucces van hetradio1Kiescafé en HetBeloofde land op één– het best bekekenverkiezingsprogramma op televisie - bereidtVRTNieuwszichvoor op verkiezingszondag. Vooralleverkiezingsinformatiekan de Vlamingmultimediaalterechtbij de VRT.
DEREDACTIE.BE : Onmisbaar op verkiezingsdag
Deredactie.be, de nieuwssite van de VRT, zalzondag 25 mei de trend zettenvoordigitaleverkiezingsverslaggeving. Werkelijkalleinformatiezal op de site terugtevindenzijn, van de snelle update tot de diepgravendeanalyse. Omdathet internet alsnieuwsbronessentieel is gewordenomVlaanderentebereiken en teinformeren, stelt Deredactie.be naasthet non-stop bemandelivecentereennieuwe, zeeroverzichtelijkeuitslagentoolvoor en een continue livestream van de verkiezingsshow. BovendienbiedtVRTnieuwsallegrotenieuwsportalenvideomateriaalaanuit de verkiezingsshowterbeschikking.
De nieuweaparteuitslagentoollaat de surfer toe resultatentezoeken op alleniveaus: Vlaams, federaal, Europees. Op postcode, kanton of naam van de kandidaat. Alleuitslagenwordenvisueelondersteund door diagrammen en kaarten. Deze tool is mobielgeoptimaliseerdzodat u ook met een smartphone of tablet nietshoefttemissen. De recentsteuitslagen, de eerstereacties in tekst en beeld, snelle updates over elkepartij en kieskring? Op de recent vernieuwdemobiele site m.deredactie.be vindt u hetzondagallemaal.
Delen met Vlaamsenieuwssites
SindskortdeeltVRTNieuwshaarvideomateriaal, en de bijhorendejournalistieke expertise, met de groteVlaamsenieuwsportalen. Zowarener de voorbijedagen al clips uitverkiezingsprogramma’stezien op verschillendenieuwssites. En ook op zondag 25 meiwordener clips aangebodenaanallenieuwsportalen van De Persgroep (HLN.be en Demorgen.be), Mediahuis (Nieuwsblad.be, Standaard.be, Gva.be en HBVL.be) en Newsmonkey.be. Een absolute primeur is datnaast Deredactie.be ook HLN.be en Demorgen.be de televisie-uitzending van de verkiezingsmarathon op Eén live zullenstreamen. Nooiteerder had de Vlamingenzoveelkanalenom op de hoogteteblijven van alleverkiezingsnieuws.
De verkiezingenbijVRT radio
Op VRT radio kan je de verkiezingenzondag op de voet volgen, met op alle netten uitgebreide nieuwsbulletins en aangepaste programma’s.
Radio 1
Radio 1 pakt uit met een ambitieuze verkiezingsmarathon Verkiezingen 14 die van 13u tot middernacht loopt. Xavier Taveirne, Els Aeyels, Sara Van Boxstael en Gert Van Boxel loodsen je door de snelste uitslagen, de eerste trends en analyses, de eerste reacties van de kopstukken en het eerste debat. Je zit overal op de eerste rij en krijgt live verslag vanuit het organisatorische zenuwcentrum van de verkiezingen bij Binnenlandse Zaken, vanuit het Vlaams en Europees parlement en vanop alle partijhoofdkwartieren.
Radio 2![]()
Radio 2 kiest zondag voor de essentiële verkiezingsinfo en veel muziek, met Sonny Vanderheyden van 15 tot 20u. Luk Alloo legt zijn oor te luisteren in de coulissen van het Vlaams parlement. Elk uur hoor je een overzicht van de resultaten in het hele land. Op het half uur kom je te weten hoe er in jouw streek is gestemd en hoe de politici uit jouw buurt reageren.
MNM
Ook MNM dompelt zich zondag helemaal onder in de verkiezingen met haar eigen Sterrenverkiezing 14. De voorbije weken heeft de MNM-luisteraar kunnen stemmen voor zijn favoriete nummer uit een Vlaamse, Belgische en een Europese lijst van songs. De resultaten krijg je van Tom De Cock tussen 13 en 19u. De resultaten van de échte verkiezingen krijg je tussendoor om het uur van Leen De Witte en Benedikte Coussement in het MNM nieuws, met extra updates op het half uur van zodra de eerste resultaten binnen zijn.
Studio Brussel
De laatste stuiptrekkingen van de campagne en de eerste resultaten krijg je ook op Studio Brussel van Benedikte Coussement en Leen De Witte in uitgebreide Updates op het uur.
Televisie: Verkiezingsmarathon Verkiezingen14
Na een campagne met vernieuwingen zoals Rekening14 en de Factchecker, na het succes van het radio1 Kiescafé en Het Beloofde land op één – het best bekeken verkiezingsprogramma op televisie - bereidt VRT Nieuws zich voor op verkiezingszondag. Voor alle verkiezingsinformatie kan de Vlaming multimediaal terecht bij de VRT.
Martine
Op Eén begint om klokslag 12 uur vanuit het Vlaamse parlement de verkiezingsmarathon Verkiezingen14. Gastvrouw Martine Tanghe, de leading lady van de verkiezingsuitzendingen in Vlaanderen, loodst de kijker doorheen verkiezingsdag. Martine Tanghe: ‘Ik heb al heel veel verkiezingen meegemaakt maar ik heb nog nooit zoveel spanning gevoeld als nu. Ik kijk net zo hard als de kijker uit naar de eerste resultaten zondag, naar de eerste tendensen die zich aftekenen en naar de eerste reacties.’
Phara, Kathleen, Lieven
VRT Nieuws zet daarnaast door de wol geverfde journalisten Phara de Aguirre, Kathleen Cools en Lieven Verstraete in om politici en experts te ontvangen in het Vlaams parlement en voor alle uitslagen heet van de naald is er de meest betrouwbare gids Ivan De Vadder. Hij brengt de resultaten snel en accuraat vanuit een voor deze verkiezingen speciaal ontworpen uitslagenstudio die is uitgerust met de nieuwste technologie. Nog nooit kwamen verkiezingsuitslagen op dergelijke innovatieve manier – virtuele 3 D grafiek - op het scherm. Nog voor de officiële uitslagen binnenkomen zal Ivan De Vadder al uitslagen kunnen meegeven dank zij het zeer uitgebreid netwerk van vaste correspondenten waarop de nieuwsdienst ook bij verkiezingen een beroep doet.
Reacties van de partijen
De vertrouwde Wetstraatgezichten van de nieuwsdienst, Goedele Devroy en Bart Verhulst, en vele andere journalisten vangen reacties op bij de partijen. Overal in het land, in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn journalisten van de nieuwsdienst onderweg om verslag uit te brengen over elke ontwikkeling, elke verrassende uitslag of reactie. Europa-autoriteit Rob Heirbaut volgt de Europese verkiezingen vanuit het voor hem vertrouwde Europese parlement in Brussel. In totaal heeft VRT Nieuws op verkiezingsdag een 25-tal ploegen in het veld die heel de tijd in beweging zijn.
Analyse
Ivan De Vadder wordt voor de analyse van de uitslagen weer bijgestaan door professor Kris Deschouwer van de VUB. Op basis van gedeeltelijke uitslagen zullen hij en zijn team prognoses maken van de volledige uitslag en de zetelverdeling. De politieke analyses komen van professor Carl De Vos van UGent.
Kopstukkendebat
In de koepelzaal van Vlaams parlement vindt zondagavond ook het eerste debat plaats tussen de kopstukken van de partijen, tussen winnaars en verliezers. Kathleen Cools en Lieven Verstraete proberen te achterhalen wie van de politieke rivalen met wie zou kunnen gaan praten en in welke richting die gesprekken zouden kunnen gaan.
Europese uitslagen
Om 22.30 is er het late journaal waarin de kijker de hoogtepunten van verkiezingsdag op een rij krijgt. Daarna om 23 uur volgen nog de officiële Europese uitslagen, die pas worden vrijgegeven rond die tijd, als het laatste stembureau in Europa dicht gaat.
Maandag
Extra TV- journaal op maandagochtend
Maandagochtend zijn er extra journaals om 7, 8 en 9 uur.
Radio
Op maandag 26 mei maakt Radio 1 een extra lange De Ochtend (Xavier Taveirne en Bert Rymen) met sfeerverslagen, reacties van de belangrijkste kopstukken na een nachtje slapen, een analyse van de voorkeurstemmen en de start van de partijbesturen. In een Extra Vandaag (Bart Schols) van 12 tot 13u maken we live het einde van de partijbesturen mee en vernemen we welke strategie de verschillende partijen kiezen voor de onderhandelingen. In Vandaag (Els Aeyels) maken we van 18 tot 19u plaats voor een rondetafelgesprek met vier krantencommentatoren.
Radio 2 schuift in Start Je Dag mee aan de ontbijttafel met winnaars én verliezers. Wie heeft een zitje veroverd en wie moet op zoek naar een nieuwe job? Naast een terugblik de meest opmerkelijke momenten van de avond voordien nemen we een kijkje in de agenda’s van de kopstukken in jouw provincie.
Terugblik
KIESCAFE RADIO 1 WAS SCHOT IN DE ROOS
De vijf radionetten van de VRT hebben de afgelopen weken elk op hun eigen manier uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen.
Het Radio 1 Kiescafé vlakbij Brussel Centraal is een schot in de roos geworden. De hoofdstad kende een nieuwe tijdelijke trekpleister. Radio 1 bereikte met z’n vier verkiezingsprogramma’s per dag vanuit het Kiescafé (De Ochtend, Hautekiet, Brussel Centraal, Vandaag) samen gemiddeld 644.165 luisteraars per dag.
“Het was heerlijk om over politiek te praten op deze fantastische plek, in het hart van Brussel, van Vlaanderen en van Europa. Vanaf de tweede dag zat ons Kiescafé al om 6u ’s ochtends vol. Het contact met de luisteraars was hartverwarmend. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!”, zegt presentator Xavier Taveirne van De Ochtend.
Radio 2 bereikte met z’n regionale verkiezingsuitzendingen in Avondpost zo’n half miljoen luisteraars. Voor de interviews van Luk Alloo met de grote kopstukken in 5 voor 12 bleven ruim 27.000 luisteraars ’s avonds laat wakker.
Met het aparte verkiezingsprogramma op Studio Brussel, Met Byloo naar het Stembureau, haalde Vincent Byloo gemiddeld 353.599 luisteraars per dag en op MNM stemden bijna 23.000 luisteraars per dag af op jonge kopstukken en kiezers bij Karolien Debecker in Generation SteM.