Naaraanleiding van Allerheiligenonderzocht Radio 2 hoeveel je in je gemeentebetaaltvooreenconcessievooreengraf. En daarblijkt heel veelverschil op tezitten: Tom Boonenkan in zijnthuisgemeenteBaleneengrafconcessie van 30 jaarkopenvoor 125 euro, terwijl Stan Van Samang in Leuven 600 euro moetneertellenvooreenperiode van 25 jaar.
Naaraanleiding van Allerheiligenonderzocht Radio 2 hoeveel je in je gemeentebetaaltvooreenconcessievooreengraf. En daarblijkt heel veelverschil op tezitten: Tom Boonenkan in zijnthuisgemeenteBaleneengrafconcessie van 30 jaarkopenvoor 125 euro, terwijl Stan Van Samang in Leuven 600 euro moetneertellenvooreenperiode van 25 jaar.
Hoeveel je moetbetalenombegraventeworden, hangtaf van waar je woont. De prijsvooreengrafconcessie in vollegrondbijvoorbeeldlooptuiteen van 0 euro in Mol tot 2000 euro in Huldenberg. Voor de 100.000 Belgen die jaarlijkssterven, is de prijs van eenbegrafenisduszeeruiteenlopend. Ook de kostprijs van eenklassiekegrafkelderloopt erg uiteen. Naaraanleiding van 1 novembervroeg Radio 2 de grafprijzen op in alle 308 Vlaamsegemeenten.
Watkosteengrafconcessie in mijngemeente?
Hetkanook gratis
WeinigmensenwetendatiedereVlamingrechtheeft op een gratis graf, vooreenperiode van tienjaar. Wil je nietdathetgrafnatienjaarwordtopgeruimd, danmoet je alsnabestaandebijaanvang van de periodekiezenvooreenconcessie. In gemeentenzoalsMol en Rijkevorselkan je zelfslanger gratis rusten. In eenaantalgemeentenzoalsKasterlee, Malle, Zutendaal en Bekkevoortkan je ondertussengeenenkeleconcessiemeerafsluiten. Nochvoor graven, nochvoorurnevelden.
Uitstrooien is overal gratis voorinwoners.
Steeds meercrematies
In Vlaanderenkan je kiezentussenbegraving en crematie. Steeds meerVlamingenlatenzichcremeren. In 2004 werd 48 % van de overledenVlamingengecremeerd. In 2009 was dat 56 % en in 2014 koos 66 % van de Vlamingenvoordezeoptie. Daarmeescoren we opmerkelijkhogerdanWallonië. Daarwerden in 2014 amper 40% van de overledengecremeerd.
De klassieke begraving verliest dus terrein. Minder Vlamingen kiezen ieder jaar voor een klassiek graf op de plaatselijke begraafplaats. In 52 van de 308 Vlaamse gemeenten kan je ondertussen niet meer begraven worden in een grafkelder. Vooral in de provincie Antwerpen lijkt dit een trend. Daar gaat het om 43 van de 70 gemeenten (61%).
Begraven in achtertuin
De grafkelder zal misschien verdwijnen op termijn, maar mensen kiezen soms ook voor originele begrafenissen. Een lichaam begraven mag normaal gezien enkel op een officiële begraafplaats. Maar als je een goede reden hebt om een lichaam ergens anders te begraven, dan kan minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen daar toestemming voor geven. In 46 Vlaamse gemeenten, zoals Laakdal, Bocholt, Herzele, Begijnendijk en Avelgem werden er al mensen in hun achtertuin begraven.
Met assen mag je veel meer je eigen zin doen. Je mag ze tegenwoordig mee naar huis nemen, verstrooien in je eigen tuin of er begraven. Verstrooien of begraven in een park of een andere openbare plek mag voorlopig nog niet. Wil je de urne na verloop van tijd niet meer thuis bijhouden, dan kan je ze terug binnenbrengen bij de gemeente.
En dan nog dit: niet alleen mensen worden begraven, er is in Vlaanderen één gemeentelijke begraafplaats voor dieren. De hond Laika werd in 1981 als eerste hond begraven op het gemeentelijk dierenkerkhof van Aarschot. Een concessie voor je hond loopt er vijf jaar, na vijf jaar halen ze het graf van je hond weg.
Voor altijd
Naar aanleiding van Allerheiligen op zondag 1 november presenteert Chris Dusauchoit van maandag 26 tot en met donderdag 29 oktober van 19 tot 21 uur het vierdelige radioprogramma "Voor altijd". Daarin gaat Chris samen met de luisteraars dieper in op enkele aspecten van de dood en afscheid nemen.
maandag 26 oktober
aflevering 1: uitvaart en ceremonie
Hoe willen mensen tegenwoordig begraven worden? En hoe regelen joden en moslims in Vlaanderen hun uitvaart?
dinsdag 27 oktober
aflevering 2: oog in oog met de dood
Chris ontvangt oa topdokter Baki Topal, de bekendste pancreaschirurg van ons land. Hoe meldt hij slecht nieuws aan een patiënt, en hoe brengt hij hoop? De 42-jarige Kirsten komt getuigen over haar ziekte: ze heeft kanker en kan niet meer genezen.
woensdag 28 oktober
aflevering 3: rouwen
Hoe ga je om met iemand die rouwt? Hoe help je hem? Wat zeg je, en wat zeg je beter niet? Wat schrijf je op een rouwkaartje? Staat er een termijn op rouwen?
donderdag 29 oktober
aflevering 4: zin geven aan de dood.
Hoe geef je zin aan je leven nadat een dierbare gestorven is? Hoe geef je zin aan je eigen leven als je door het oog van de naald bent gekropen? Krista Bracke overleefde een agressieve aanval van streptokokken, maar ze verloor wel haar beide onderbenen en een deel van haar hand. Zij is dolgelukkig met haar “tweede kans”.
Luisteraars kunnen elke dag live naar het programma bellen op 078 353 234 of mailen naar vooraltijd@radio2.be of reageren via radio2.be.
