Alleskanschoner: Eentweeluik van Dirk Draulans over ecologischespitstechnologie in Vlaanderen
In de tweedeligedocumentaireAlleskanschonergaat Dirk Draulans op zoeknaar de Vlaamsecleantech-innovatie: ecologischespitstechnologie ten dienste van duur-zaamheid. Dat is nietalleeneenzaak van nieuwe jobs, want zelfsbijonswordtgrondwaterschaars, en voorveelmaterialenzijn we teafhankelijk van hetbuitenland.
Vlaanderenstaataan de kop in de zogenaamdecleantech, die moetleiden tot een‘betere’planeet op hetgebied van materialen, water, energie en mobiliteit. Alleskanschonertoont hoe de maatschappij van morgenvandaag al gemaaktwordt. En zezieterschoon en proper uit. In hetdocumentaire slot Docview, op woensdag 20 en 27 novemberom 21.10 u.
De Vlaamsecleantech-initiatievenconcentrerenzich in vier domeinen: materialen, water, mobiliteit en energie. In tweedocumentaires van telkensvijftigminutenworden de voornaamsteverwezenlijkingentoegelicht.
De eerstedocumentairegaat over materialen en water, de tweede over mobiliteit en energie.
Cleantech– De toekomst is schoon
Het regent de jongstejarenontslagen in ons land. Om de haverklapgaanerhonderdenbanen– of meer– verloren. Ondermeer de autosector, de staalindustrie en de bankenontslaanmassa’smensen. Het mag vandaagallemaalkleiner en zuiniger, deelsingegeven door economischemotieven (minder geld), deels door ecologische: eenlichteredruk op de omgeving.
De economie is in beweging, en dateistzijntolaantewerkstelling. Maar de economiebeweegt in tweerichtingen. Vlaanderenzethoog in op modernetechnologieën. Inzakebiotechnologie is onzeregioeen van de toppers in de wereld. Minder bekend is datwijookuitmunten in vernieuwendetechnologieën in de sfeer van duurzaamheid, van hetstrevennaareenmaatschappij die minder uitputtend is voor de aardedanvandaaghetgeval is.
De druk van onzehogeloonkostenleidt tot groteaandachtvoorhersenwerk, voorinnovatie. De druk van eengroeiendeafhankelijkheid van onvoorspelbaremarkten met hetrisico op prijsschommelingenvoorbasisvoorzieningenzoalsenergie, versterkt de wens omzelfbedruipendteworden.
De combinatie van eenstrevennaar minder afhankelijkheid van wat elders beter (lees: goedkoper) kan met hetinzichtdat we verstandigermoetenomgaan met de beperktheden van ruimte en voorzieningen op de aarde, heeftgeleid tot eengroeiendeinzet op zogenaamdecleantech: ‘schonetechnologie’. Europa is marktleider in de sector. In Vlaanderen is ereenkoepelorganisatieom de initiatieventestroomlijnen: de vzwi-CleantechVlaanderen die de ontwikkelingenstimuleert en coördineertomvoldoendemarktaandeeltekunnenverwerven.
Eenproductie van Storyrunnervoor Canvas, in samenwerking met i-CleantechVlaanderen, OVAM, VITO, VMM en VEA
![Alles kan schoner: over ecologische spitstechnologie in Vlaanderen Alles kan schoner: over ecologische spitstechnologie in Vlaanderen](http://www.vrt.be/sites/default/files/nieuws/cleantech.jpg?1384340919)