Het magazine Vranckxpakt in meiopnieuwuit met driereportages van de Nomaden-groep van Rudi Vranckx. De NomadenzijnjongeVlamingen met journalistiekeambities die de wereld in trekken. Driejonge reporters reisdennaar Auschwitz, Palestina en Chili, en zekwamenterug met sterkeverhalen.
Het magazine Vranckxpakt in meiopnieuwuit met driereportages van de Nomaden-groep van Rudi Vranckx. De Nomadenzijneencollectief van veelbelovende, jongeVlamingen met journalistiekeambities die de wereld in trekken. Driejonge reporters reisdennaar Auschwitz, Palestina en Chili, en zekwamenterug met sterkeverhalen. Op zaterdag 16, 23 en 30 meiom 20.10 u. in Vranckx op Canvas.
Vorigjaarlanceerde de redactie van Vranckx de facebookpaginaVranckx& de Nomaden. Erstaanverhalen op van jongeren die in hetbuitenlandwonen en werken, of die op zoekzijnnaarhun roots. Zepublicerenfoto’s, teksten en kortefilmpjesvoor de online kanalen van Vranckx. MaarerzijnookNomaden die eenlange reportage makenvoorhet magazine Vranckx (zaterdagavond op Canvas). In meipresenteertVranckxopnieuwdrie van die reportages.
Zaterdag 16 mei : Living in Auschwitz
Auschwitz roeptbijbijnaiedereenbeelden op van houtenbarakken en gaskamerswaarinmiljoenenJodentijdens de TweedeWereldoorlogvergast en verbrandwerden. Maar Auschwitz is ookeengewoon Pools stadjedatwegenszijngruwelijkeverledendagelijksoverspoeldwordt door eengrootaantalbezoekers. Nomade Thomas Van de Puttewilonseen Auschwitz latenziendatwijnognietkennen.
De burgemeesteromschrijft Auschwitz als de stad van de vrede, waarracismenietbestaat. En tochwerden de voedselbaraken van Auschwitz-Birkenauonlangsbeklad met antisemitische graffiti. De barakkenliggenerbelabberdbij. “Eénbarakrenoverenkost 20 miljoenzloty’s of 5 miljoen Euro. Wijhebben van de gemeenteOswiecim 750.000 zloty’serbeschikkingvooralleinvesteringen,” zegt de bestuurder van de randgemeenten die verantwoordelijk is voor de barakken.
Anderebuurtbewonershebben van de overblijfselenuithetverledendanweereen hobby gemaakt. EengroepvriendengraaftNazibunkers op. Thomas gaatmee, al vindthijhetmaareenvreemde hobby. Mireklegtuitwaterachter zit. “Dit is de geschiedenis van Oswiecim. Hier, in de bunkers, denkikaan de mensen die zegebouwdhebben en aan de mensen die hiergestorvenzijn. In dezestenen zit hetbloed en zweet van onschuldige mensen.”
Een reportage van Thomas Van de Putte en AleksandraKubica © 2015
Met de steun van het Fonds Pascal Decroos
Zaterdag 23 mei : Door de muur - De marathon van Bethlehem
Nomade Berber VerpoestvolgttweejongePalestijnen in de aanloopnaar de marathon van Bethlehem. Elkedagopnieuwbotsenzetegen de beperkingen van Palestinamaarondanksallesgaanzehundroomachterna.Een marathon lopen in zijneigen land, het is de droom van Marcel Abu Shedaq. Hetlijktvanzelfsprekendmaardat is hetallerminst. Marcel is Palestijn en woont in Gaza. Hijwilmeedoenaan de marathon van Bethlehem. De voorbijetweeeditieswerd Marcel geweigerdmaarhijhooptnog steeds dathijditjaarweltoelatingzalkrijgen van Israëlomvanuit Gaza naar de WestelijkeJordaanoevertereizen.
De organisatoren van de 'Right to movement' marathon in Bethlehem willen met dit event hunrecht op bewegingsvrijheid op eisen. Want ookbinnen de WestelijkeJordaanoever, die al sinds 1967 bezet is, wordt de bewegingsvrijheid op tallozemaniereningeperkt.
RawanBannouraeenjongePalestijnseloopt al voor de derdekeermee en helptook met de organisatie van de marathon. Zehoudt van lopenmaarwilookeenboodschapuitdragen. Van sport naarpolitiek, in Palestina is hetmaareenkleinestap.
We lopenlangs de muur in Bethlehem en staanstilbij de oorlog van afgelopenzomerwaar Gaza noglangniet van hersteld is.
Een reportage van Global Motion © 2015
Zaterdag 30 mei : MarichiweuCompadre - Over de stijd van Mapuche-indianenvoorhun land
JournalisteKajaVerbeke, cameravrouwEvy De Ceur en vertalerIñigoMoureverdiepenzich in de strijd van Mapuche-indianen in Chili voorhuneigenterritorium.'Zebeschietenons met rubberenkogels, vallenonsaan met traangas en zemartelenons', zegt Juan CiriacoMillacheo over de Chileensepolitie. Hij is niet de enige die klaagt over repressie en overmatigpolitiegeweld in Chili. 'Maar we zullenonzestrijdnietstaken', voegthijervastberadenaan toe.
Ciriaco is eengekendenaam in Pidima, eenstadjedateen500-tal kilometer ten zuiden van Santiago ligt. Hij is de leider van eenMapuchegemeenschap die zich erg actiefmengt in de strijd die intussen al meerdantienjaaraan de gang is in Chili. De Mapuche, eeninheemsvolk, hebbeneenlange en pijnlijkegeschiedenisachter de rug die eindigde met hetverlies van hun land. Zeproberenhungrondgebiedterugtewinnen met demonstraties en bezettingen.
WanneerKaja, Evy en Iñigoaanbellenbijenkelebuurtbewoners, wordtook de anderekant van dit conflict belicht. Heel watMapuche in Pidimablijkenzelfgeenvreedzameburentezijn. Grootgrondbezitter Juan De Dios Fuentes werd 200 keeraangevallen. 'Of erterrorisme is in Pidimavraag je? Ikhebhetzelfgezien.'
De cirkel is intussenrond. Elkezijde van het conflict kaneendodetellen in zijnkamp. Iedereenkijkt nu richting de Chileensemachthebbers, maar of zijgenoegpolitiekewilhebbenomhettijtekerenvalttebetwijfelen. In eenuitgestrekt en gecentraliseerd land als Chili is hetnietmoeilijkomeenregio in hetzuidentenegeren. De documentairebekijkt de tweekanten van ditvergeten conflict.
Een reportage van Condor Bleu © 2015
Volg de nomaden op
